• Slide 1
  • Slide 1
  • Slide 1
  • Impressie 1
  • Impressie 2
  • Impressie 3

Modern appartementgebouw met aansprekende gevelarchitectuur

Het transformeren van bestaande kantoorpanden naar appartementen is hét antwoord op de leegstand onder kantoren en de sterk aantrekkende vraag naar (levensloop bestendige) appartementen. De ontwikkeling van moderne, duurzame en kwalitatieve appartementen is een prachtige opgave die die voor beide markten een oplossing biedt. AKM-Reales BV zoekt actief naar die kantoorpanden welke de potentie hebben een plus in toekomstige woonbeleving te bewerkstelligen, door óf de ligging óf door de potentie van het bestaande gebouw. Het voormalige kantoorgebouw aan de Huizermaatweg 510 leent zich op beide vlakken zeer goed voor een dergelijke transformatie.

architectuur 1

Het huidige kantoor aan de Huizermaatweg 510 is een uniek gebouw met een zeer expressieve en uitgesproken architectuur. De transformatie van dit kantoor is hierdoor een flinke uitdaging gebleken. Allereerst was het zaak het streng alzijdig ritme van gevelopeningen te doorbreken en het zakelijke karakter weg te nemen. Daarnaast is het materiaalgebruik van het huidige pand niet meer van deze tijd en daarom hebben we er bij deze transformatie dan ook voor gekozen om de gevel in zijn geheel te vervangen en opnieuw vorm te geven.

Dit bood ons tevens de mogelijkheid om het strenge grid om te zetten in een speelse gevel die een woonuitstraling heeft in plaats van een kantooruitstraling. Eerst is er een onderscheid gemaakt tussen twee verschillende massa’s binnen het volume van het gebouw. Door beide massa’s een ander materiaal en uitstraling mee te geven wordt het gebouw leesbaar en refereert de nieuwe opzet aan de vormgeving van het huidige gebouw. De grijze schijf die als het ware in het hoofdvolume zakt heeft een strakke en moderne uitstraling meegekregen, in contrast met de uitstraling van het hoofdvolume.

 architectuur 2

Door het toepassen van horizontale elementen aan de buitenzijde van het hoofdvolume in de vorm van stalen profielen is een gelaagdheid aangebracht die tevens correspondeert met de toegevoegde buitenruimten. Binnen deze horizontale verdeling ontvouwt zich een weefpatroon van witte en rode baksteen linten dat de gevel dynamisch maakt. De witte randen die de gevels omsluiten geven de gevel een kader waarbinnen de dynamiek gevangen wordt en het gehele volume op de grond wordt geplaatst.

Het programma binnen deze transformatie biedt plaats aan 19 appartementen die allemaal een ruime buitenruimte hebben met elk zijn eigen karakteristieken. Aan de Huizermaatweg is het uitzicht weids, aan het Gooierserf bevinden zich twee appartementen met een ruim dakterras op het zuiden en de andere appartement hebben een terras aan de kopse kant van het gebouw. Het programma voorziet ook in zeer ruime bergingen in de kelder die via de achterzijde eenvoudig toegankelijk is met de fiets. Rondom het gebouw zijn de parkeerplaatsen gesitueerd.

architectuur 3

De spectaculaire metamorfose van dit bestaande kantoorpand zal verfrissend en spraakmakend zijn;

Als een Fenix die herrijst uit zijn as.